Bestaand of niet bestaand?

Bestaand of niet bestaand?

Wij maken dingen die nog niet bestaan, of maken bestaande dingen anders.

Sinds tientallen jaren worden traditionele stempels in het basisonderwijs gebruikt. Een van Europa’s leidende leveranciers op het gebied van van educatieve producten vroeg ons een klanstempelkist te ontwikkelen.

“Kunnen jullie een luidspreker, een batterij en wat elektronica in deze stempels bouwen, zodat de klank ook te horen is?”, was de vraag. Na een aantal sessies ontwikkelden wij het idee om niet de stempel, maar de kist uit te rusten met elektronica.

Op deze manier werd het project plotseling wel haalbaar.

Tot de dag van vandaag hebben meerdere honderden stempelkisten hun weg naar basisscholen gevonden.

Klankstempels voor lager onderwijs

In eerste instantie was het project gedoemd om te mislukken omdat het toevoegen van een luidspreker en een batterij aan elke stempel niet alleen een productiebudsgetprobleem zou introduceren,maar ook een onderhoudsprobleem. Immers batterijen dienen regelmatig te worden vervangen. Daarnaast was er de uitdaging om het mechanisch allemaal in orde te krijgen.

Via meerdere sessie van bevragen, bestuderen en voorstellen maken, ontwikkelden we het idee om de elektronica onder te brengen in de kist zelf. Op die manier werd het project meer haalbaar. Uiteraard was in dit proces de medewerking van onze klant, als experts in het vakgebied, van groot belang.

Nu is de stempelkist in gebruik op honderden scholen in Europa.

De oplossing bestaat er uit dat elke stempel is voorzien van een kleine (6 x 12 x 3 mm) RFID transponder, zoals die ook worden toegepast in sleutelhangers voor toegangsverlening. De meer kostbare elektronica is ondergebracht in het deksel van de kist waarin de stempels normaal al werden verkocht. Hiervoor werd dit deksel enigszins verhoogd.

In het deksel, die nu ook dienst doet als een stevige ondergrond om de stempels af te drukken op het velletje papier (standaardformaat A4), zijn een luidspreker, drukkrachtsensoren en een elektronicaprint ondergebracht. De elektronicaprint implementeert een RFID-lezer, microcontroller, een sample-geheugen voor de geluidsfragmenten en (uiteraard) een audio-omzetter.

Dit project toont aan dat een ogenschijnlijk onmogelijke opdracht kan worden gerealiseerd wanneer zorgvuldig wordt onderzocht wat de werkelijke (achterliggende) wens is en wat acceptablel is voor de eindklant/gebruiker.